مقالات, نکات اجرایی

آشنایی با سیستم JK

سیستم JK یک فناوری جدید در صنعت ساختمان سازی است که در سال ۱۹۸۴ توسط مهندسی به نام Joseph Kiefer (Mr. JK) در کشور فرانسه معرفی شد و طی سالها با مطالعاتی که روی این سیستم انجام شد تکمیل یافته و هم اکنون به عنوان یک روش ساخت و ساز سریع و مقاوم در عرصه بین المللی مورد بهره برداری قرار می گیرد .

این فن آوری از بافت فولادی متشکل است که با تزریق بتن سبک به درون این بافت ، استحکام و یکپارچگی منحصر به فردی برای هر نوع سازه به وجود می آورد . همچنین اجزای تشکیل دهنده سیستم JK به طور کامل در محل پروژه تکمیل شده و طبق نقشه در محل مورد نظر نصب می شوند. در نهایت سازه ای متشکل از دیوار و دال ایجاد خواهد شد که دیوارها بارهای ثقلی و جانبی را تحمل کرده ، به همین دلیل نیازی به اسکلت فلزی و یا بتنی نخواهد بود.

آزمایشات جهانی نشان می دهند سازه های این تکنولوژی، در مقابل زلزله ، سیل ، طوفان و حریق مقاوم هستند و از این جهات مورد تأیید مرکز مطالعات ساختمان و عمران فرانسه ، مرکز عالی فنون ساختمان فرانسه ، شرکت ملی راه آهن فرانسه ، وزارت تجهیزات فنی تونل فرانسه و همچنین مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن ایران می باشد .

علاوه بر مزیت های فوق ، صرفه جویی در مصرف بتن ، عدم نیاز به نیروی انسانی متخصص و پرتعداد ، کاهش نیاز به تجهیزات سنگین و پیچیده و … باعث شده JK system از سوی مراجع معتبر جهانی چون یونسکو به عنوان یک تکنولوژی برتر در زمینه ساخت و ساز سریع مورد تقدیر قرار گیرد .

لازم به ذکر است این سیستم ساختمان سازی برای ساختمان های تا 3 طبقه و حداکثر دهانه باربر ثقلی 5 متر مجاز است.

اجزای تشکیل دهنده سیستم جی کی (JK system) :

بیم (JK beam) : سازه ای خرپایی که از مفتول گالوانیزه ساخته می شود. برای ساخت این خرپا لازم است دو مفتول در بالا و دو مفتول در پایین توسط یک مفتول زیگزاگ به هم وصل شوند.

پانل (JK panel) : بخش اصلی این سیستم است و شامل شبکه سه بعدی یکپارچه از جنس فولاد گالوانیزه می باشد. این فرایند بدون جوش می باشد.

بتن سبک (alleviated concrete) : شامل مخلوطی از ماسه بادی ، سیمان ، پلی استایرن و الیاف پلی پروپیلن و افزودنی های خاص دیگری است که براساس طرح اختلاط با هم ترکیب شده اند.

مفتول گالوانيزه و توري مرغي. (mesh wire galvanized)

کاربرد

از کاربردهای مهم این سیستم می توان به موارد زیر اشاره نمود.:

استخر و آبگیر مصنوعی، پایداری شیب رودخانه و کانال،  پایداری و حفاظت دیواره تونل، سازه های تزئینی، به عنوان میانقاب و دیوار غیرباربر، راه سازی خصوصا در شانه سازی راه، کانال آب، باند فرودگاه، دیواره های پارتیشنی در ساختمان.

عملیات اجرایی

به طور خلاصه مراحل اجرایی این سیستم شامل موارد زیر می باشد:

  • فونداسیون
  • دیوارهای سازه ای
  • اتصال دیوار به پی
  • تاسیسات برقی
  • تزریق بتن دیوار
  • قالب بندی و بتن ریزی سقف
  • تاسیسات مکانیکی
  • گچ کاری و نازک کاری
  • نما سازی

در ادامه به شرح تفصیلی مراحل اجرایی سازه ای ساختمانی با بااین سیستم می پردازیم.

همانند سایر سیستم های ساختمانی اولین گام در احداث سازه، اجرای فونداسیون می باشد. می توان از فونداسیون های سطحی نواری و یا گسترده استفاده نمود.

گام بعدی پس از احداث فونداسیون، با در نظر گرفتن چیدمان دیوارهای سازه ای مطابق نقشه های معماری، خرپاهای بیم از داخل پانل ها به صورت افقی و عمودی عبور داده می شوند و به روی فونداسیون نصب و با میلگرد تقویت می شوند.

برای تعبیه محل درب و پنجره در صورت لزوم، می توان با قیچی به راحتی برش زد و نصب نمود. در این مرحله عملیات تاسیسات، سیم کشی برق از داخل دیوارها انجام می پذیرد.

بعد از پایان فعالیت های تاسیساتی بتن سبک به دیوارها تزریق می شود. لازم به ذکر است به علت هندسه خاص پانل، نیازی به قالب بندی دیوار نیست و بتن در داخل پل محصور خواهد شد.

پس از گذشت 3 روز از عملیات تزریق بتن دیوار برای گیرش بتن، نوبت به قالب بندی سقف و بتن ریزی می باشد.

عملیات سازه ای در این مرحله به پایان می رسد و نوبت به عملیت نازک کاری می باشد. پس از تکمیل کارهای تاسیساتی برق و مکانیک و لوله کشی های آب و فاضلاب و سیستم های گرمایشی نوبت به گچ کاری سقف و دیوار، مصالح کف اعم از پارکت، سنگ یا سرامیک و..، نصب درب و پنجره و شیرآلات و سرویس بهداشتی، کمد و کابینت  و…می رسد.

همانطور که دیدیم این سیستم از سرعت اجرایی بالایی برخوردار است و با توجه به کاهش فعالیت های اجرایی ساخت، بالطبع نیاز به نیروی انسانی زیاد و ماشین آلات سنگین نیز کاهش می یابد.

 در صورت لزوم حتی می توان در زمانیکه لازم به اضافه نمودن بخشی به ساختمان می باشد از این سیتم استفاد نمود و یا در ساختمان های بلند مرتبه این سیتم را بصورت ترکیبی با اسکلت فلزی یا بتنی به کاربرد.

مقاومت بالا در مقابل رطوبت، سروصدا و حرارت و سازگار با معماری های متنوع از مزایای این سیستم ساختمانی است. که از این خصوصیت برای تغییرات در سازه های موجود و یا مقاوم سازی آن می توان استفاده نمود.

منبع :www.jk-structure.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *