مقالات

وظایف مهندس مجری ساختمان

مطابق مبحث دوم مقررات ملی، شرایط عمومی پیمان و شیوه نامه اجرایی ماده 33 موارد زیر به عنوان شرح وظایف مجری ساختمان ارائه میگردد.

اشخاص حقیقی و یا شرکتهای حقوقی که پروانه صلاحیت اجرا از وزارت راه و شهرسازی دریافت نموده اند موظف به انجام کلیه عملیات اجرایی ساختمان طبق دستورالعمل های وزارت راه و شهرسازی و سازمان نظام مهندسی ساختمان می باشند

مجری نماینده فنی کارفرما در اجرای ساختمان بوده که پاسخگوی تمامی مراحل اجرای کار به ناظر یا ناظران و دیگر مراجع کنترل کننده می باشد.

همینطور مسئولیت کنترل صحت انجام کلیه عملیات اجرای ساختمان را برعهده دارد و در اجرای این عملیات باید مقررات ملی ساختمان، ضوابط و مقررات شهرسازی و نقشه های مصوب مرجع صدور پروانه را رعایت نمایند.

وظایف فنی و اجرایی مجری ساختمان

بررسی دقیق نقشه های اجرایی و مشخصات فنی پروژه و تطابق با پروانه ساختمانی و اعلام ایرادات و نواقص مدارک و نقشه ها برعهده مجری می باشد و وی می بایست نقطه نظرات پیشنهادی خود برای اصلاح به طراح و محاسب ارائه دهد. هرگون تغییر در نقشه های اجرایی یا مشخصات فنی منوط به اخذ موافقت و تائید کتبی از کارفرما، طراح مربوطه و مسئول دفتر طراحی می باشد.

مجری باید برنامه زمان بندی تفضیلی عملیات اجرایی را به بصورت مکتوب اطلاع ناظر رسانده و کلیه عملیات خصوصا قسمت هایی از ساختمان که پوشیده خواهد شد را با هماهنگی ناظر اجرا کرده و شرایط نظارت برای ناظر یا ناظرین ساختمان را فراهم آورد.

ضرورت تغییر در برنامه زمانبندی و ارائه برنامه جدید طبق نظر مجری باید به اطلاع کارفرما برسد لازم به ذکر است که اعمال هرگونه تغییرات مستلزم کسب مجوز از ناظر ساختمان و ناظ هماهنگ کننده می باشد.

اعلام توقف عملیات اجرایی و شروع مجدد آن به ناظر هماهنگ کننده و کارفرما نیز از وظایف مجری می باشد.

مهندس مجری ساختمان موظف است قبل از شروع عملیات اجرایی پروژه مشخصات ساختمان در دست احداث را بر روی تابلویی در کنار معبر عمومی به طوریکه از فاصله مناسب برای عموم افراد قابل دیدن باشد، درج نماید. این تابلو تا زمان پایان کار باید باقی بماند. ابعاد و اندازه و مشخصات تابلو توسط سازمان نظام مهندسی مشخص می شود.

تجهیزکارگاه توسط مجری یا زیرنظر اون انجام میگرد. و همینطور تامین و یا تائید نیروی انسانی ماهر مورد نیاز کارگاه برعهده او می باشد.

کلیه مقررات مربوط به نحوه تخلیه مصالح، پیش بینی راه عبور مناسب در پیاده رو، استفاده از علائم راهنمایی و خطر و تامین انتظامات کارگاه از مسدولیت های مجری است.

رعایت اصول ایمنی و حفاظت اولیه در کارگاه پروژه و ساختمان های اطراف آن و هم چنین رعایت مسایل زیست محیطی کارگاه از مسائل حائز اهمیت می باشد.

مهندس مجری ساختمان (حقیقی یا حقوقی) موظف است تمامی ساختمان های احداثی خود را تحت پوشش بیمه تضمین کیفیت اجرای ساختمان از طریق شرکت های بیمه قرار دهد.

چنانچه مجری ساختمان در حدود ظرفیت اشتغال تعیین شده برای او، مسئولیت اجرای هم زمان بیش از یک پروژه را قبول کند، ملزم می باشد در هر پروژه حسب پیچیدگی و حجم کار و با نظر سازمان نظام مهندسی ساختمان یک نفر مهندس معمار یا عمران یا کاردان فنی رشته های ذکر شده را به صورت تمام وقت، به عنوان مسئول اجرای کارگاه در محل پروژه مستقر نماید. همچنین مراتب باید موردتائید ناظر هماهنگ کننده و سازمان استان قرار بگیرد.

چنانچه مجری بخواهد در زمینه طراحی یا نظارت ساختمان فعالیت کند باید تمامی کارای در دست اقدام او به پایان رسیده باشد و گواهی لازم را از ناظر هماهنگ کننده دریافت نموده باشد.

با ذکر این نکته ضروری که مرجع نظارت برکارمجری، ناظران دارای پروانه اشتغال از وزارت مسکن و شهرسازی می باشند، در صورت عدم تمکین مهندس مجری ساختمان به دستورات ابلاغی، حدود وظایف و مسئولیت های موجود در شیوه نامه ها، مقررات ملی ساختمان و… و یا ارتکاب خلاف ناظر یا ناظران وظیفه انعکاس موارد را به ناظر هماهنگ کننده دارند و ناظر موارد را به سازمان نظام مهندسی استان و مرجع صدور پروانه گزارش خواهد نمود. حل اختلاف نظر ناظران و مجری با توجه به نقشه ها و مشخصات فنی با سازمان نظام مهندسی ساختمان بوده و نظر سازمان نظام مهندسی ملاک خواهد بود.

در پایان کار مجری ساختمان موظف به تهیه نقشه های چون ساخت به مطابق با جزئیات اجرا شده اعم از معماری، سازه، تاسیسات و … می باشد. این نقشه ها باید به تایید ناظر یا ناظران رسیده و یک نسخه از آن هم به کارفرما ارائه شود.

در انتهای پروژه نیز تمامی مدارک و مستندات فنی و ملکی ساختمان را باید به کارفرما تحویل دهد. تکمیل شناسنامه فنی و ملکی ساختمان و دریافت تاییدیه های لازم از ناظران ذی ربط جهت صدور شناسنامه مذکور بر عهده مجری می باشد.

در پایان لازم به ذکر است مالک با واگذاری اختیارات قانونی خود به مجری ذیصلاح عملا نمی تواند نقشی در اجرای ساخت و ساز داشته باشد و در هر حال مجری بعنوان نماینده قانونی مالک مسئول صحت عملیات اجرایی و رعایت ضوابط فنی و شهرسازی است. بنحوی که حتی در صورت وجود نقص در نقشه های مصوب ملزم به رفع نقص نقشه ها می باشد و باید پاسخگوی مراجع قانونی باشد.

مالک و تبعا دفاتر طراحی نمی توانند با اخذ یا بدون اخذ وجه از مالک خدمات طراحی نقشه های اجرایی مغایر با ضوابط قانونی را تهیه نمایند.

شهرداری نیز حسب وظیفه قانونی و در صورت بروز مشکل  باید از ادامه کار در هر مرحله تا رفع نقص و اجرای صحیح ضوابط جلوگیری نماید و سازمان نظام مهندسی نیز پرونده متخلفین را اعم از ناظر، طراح و مجری پروژه به شورای انتظامی و سازمان مسکن و شهرسازی ارجاع می نماید.

مالکین با ارجاع پرونده ساختمانی خویش به کمیسیون ماده صد توسط شهرداری و پرداخت جریمه تخلفات ساختمانی در خصوص عدم رعایت صوابط طرح تفضیلی و مندرجات پروانه ساختمانی و نهایتا پرداخت جریمه مصوب به هدف خویش نایل می آیند. حاصل این پروسه باطل نیز در عمل بی توجهی به حقوق شهروندان و دور زدن قانون و سوء استفاده از ابزارقانونی و عوامل دست اندکار اجرا می باشد.

شما می‌توانید با شرکت در دوره‌های آکادمی دوگوهرانی جهت دریافت پروانه اجرای عمران و معماری برای شرکت در آزمون کاملا آماده شوید. این دوره ها به صورت زیر برگزار می شود:(برای کسب اطلاعات بیشتر از لینک های زیر استفاده کنید)

دوره های در حال برگزاری ویژه آمادگی آزمون های عمران و معماری

محصولات ویژه آمادگی آزمون های عمران و معماری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *