پلای وود از لایه های نازک چوب که توسط چسب های مخصوص به همدیگر چسبیده اند تشکیل میگردد. برای ساختن پلای وود یا تخته لایه ابتدا چوب را به شکل ورقه ها و لایه های نازک بریده و سپس بین لایه ها را چسب می زنند و تحت گرما و فشار به یکدیگر پرس می کنند. تعداد لایه ها فرد است و الیاف لایه ها را در دو لایه متوالی عمود برهم قرار می دهند. به همین جهت چوب که اساساً ناهمسانگرد است، در شکل پلای وود به صورت همسانگرد در می آید.
پلای وود در دوحالت چسب داخلی و چسب خارجی ساخته می شود که برای مصارف قالب بندی بهتر است از نوع چسب خارجی مورد استفاده قرار گیرد.
پلایوودهای ویژه قالب بندی از یک لایه فیلم صاف و مقاوم در یک طرف یا دوطرف تشکیل میشود و معمولا پس از هر مرحله بتنریزی میبایست تمیز و به روغن آغشته شود تا برای مرحله بعد آماده استفاده شود. ابعاد پلای وودها معمولا به عرض 1.20 و طول 2.40 متر با ضخامت ۶ تا ۳۰ میلی متر می باشد. تخته لایه فقط به عنوان رویه قالب (به جای تخته کوبی) مورد استفاده قرار می گیرد و دائما در تماس با رطوبت بتن می باشد. به همین علت تخته لایه دارای روکش لاکی از جنس پلیمر می باشد به طوری که آن را در مقابل نفوذ رطوبت مقاوم سازد. در هنگام تراکم بتن با ویبراتور، در صورت اصابت نوک ویبراتور با سطح لاکی تخته لایه، تخریب سطحی در تخته لایه به وجود می آید. به همین علت باید در ویبراتورزنی تخته لایه مراقب بود.
تخته پلای وود انواع مختلفی دارد. تخته پلای وود مارین ، تخته پلای وود توس ، تخته پلای وود راش و… نام پلای وودها از درختی که از چوب آن ساخته می شوند گرفته می شود. به عنوان مثال تخته پلای وود مارین یکی از اولین محصولات چوبی است که به ویژه در ساخت قایق و مناطق مرطوب مورد استفاده قرار می گیرد. زیرا تخته پلای وود مارین(دریایی) در برابر آب و رطوبت بسیار مقاوم است.
با توجه به اینکه پلای وود محصولی صنعتی می باشد، باید مشخصات مکانیکی تخته موردنظر از کارخانه سازنده اخذ گردد. در جدول زیر تنش مجاز رده متوسطی از پلای وودها ارائه شده است.
از انجاکه این پلای وودها اغلب برای رویه مورد استفاده قرار میگیرند، دانستن فشار مجاز بتن کمک شایانی در طراحی این قالب ها میکند. جدول زیر فشار مجاز بتن روی پلای وود را نشان می دهد. (واحد ton/m3)
از پلای وود می توان برای رویه کوبی قالب های سطوح منحنی استفاده نمود. در جدول زیر حداقل شعاع انحنای تخته لایه ها برحسب ضخامتشان ارایه شده است.
از مزایای این نوع مصالح می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- سبکی
- نصب و برش آسان
- دوام بالایی
- استفاده مکرر
- سازگار با محیط زیست
- مقاوم در برابر رطوبت و آب
- ایجاد سطح صاف و صیقلی
- هزینه مقرون به صرفه
- انعطاف پذیری بالا (اشکال منحنی و قوسی)
- مقاومت خمشی استاتیک بیش از دو برابر مقاومت چوب
- عدم پیچ خوردگی و خمیدگی
- عدم تغییر اندازه در طول استفاده
- قابلیت شست و شو
این نوع قالب برای دال هایی که برای ریختن بتن در مناطق ساختمانی و همچنین پوشش های بیرونی ، دیواری و کف ساختمان ها، دیوارهای حائل ، ساختمانهای بلند ، ساختمانهای صنعتی ، اقامتگاه ها ، پل ها و گذرگاه ها نیز استفاده می شود. علاوه بر این ، در زمینه های مختلف نیز مورد استفاده قرار می گیرند مانند صنعت اتومبیل ، فضای داخلی وانت و تریلر ، حمل و نقل و مبلمان ترجیح داده می شوند.
ازانواع این قالب ها به فریم لس و فول فریم می توان نام برد:
قالب پلای وود فریم لس
این سیستم از ترکیب شیتهای پلایوود با الوارهای چوبی Timber H20 و همچنین سایر تجهیزات و اتصالات اعم از گیرهها – بولت – مهره – قلاب و…تشکیل میگردد. معمولا سیستم فریم لس جهت قالببندی سطوح با شکل نامنظم و غیراستاندارد استفاده میگردد و بسیار اقتصادی است. به سهولت میتوان رویه چوبی قالب یا همان پلایوود را تعویض نمود. یکی از مشکلات این روش تماس آب با جدارههای پیرامون قالب است که باعث نفوذ و تخریب پلایوود میشود.
قالب پلای وود فول فریم
در سیستم قالبهای پلایوود فول فریم، پانلها سبکوزن و قابلحمل توسط جرثقیل هستند. این سیستم به ویژه برای پروژههای ساختمانی بزرگ و مسکونی مناسب است. پانل متشکل از یک فریم مقاوم فلزی (آهن گالوانیزه یا رنگ) و یا آلومینیوم است که شیت پلایوود در داخل آن قرارمیگیرد. و محل اتصال توسط چسب درزگیر کاملا آب بند میشود. معمولا این سیستم نیاز به پشت بند اضافه ندارد مگر جهت تشکیل پانلهای بزرگتر که در محل اتصال از واسطه یا ویلر استفاده میگردد. امکان تعویض رویه وجوددارد اما این کار میبایست در محل کارخانه سازنده به کمک ابزار خاص انجام شود. نسبتا گرانتر است اما دوام بیشتری دارد.