امروزه به دلیل مشکلات اجرایی سقف های ستنی و همینطور نیاز به بالابردن سرعت اجرای کار، سقف های نوین ساختمانی معرفی گردیده اند. نمونه ای ازاین سقف های سبک در زیر اشاره شده است (که برای آشنایی با هریک میتوانید کلیک کنید):
سقف بابل دک BubbleDeck
دال های مجوف بابل دک (Bubbledeck) یا سقف حبابی که در مقاله حاضر به بررسی آن میپردازیم سقفی سبک دوطرفه می باشد که از ترکیب بتن، میلگرد و قالب های پلی پروپیلن ساخته شده است که با حذف بتن میانی سقف که نقش سازه ای ندارد، عملکرد مؤثری در کاهش وزن سازه ایفا میکند بدین وسیله بار مرده ساختمان به مقدار قابل توجهی کاهش می یابد.
در واقع سقف بابل دک روش نوین استفاده از دال بتنی است که شامل توپ های پیش ساخته در کارخانه به همراه شبکه میلگردهای نگهدارنده می باشد. استفاده از توپ های پلاستیکی تو خالی در میان دال موجب ایجاد فضای خلا و کاهش بتن اضافی میان دال شده و حدود 30 تا 35 درصد از وزن کل دال را کاهش می دهد و این نوع دال مقاومت بیشتری را در مقایسه با سقف های معمولی دارا است.
تلفیق توپ های پلاستیکی قابل بازیافت با بتن، سبب افزایش فاصله بین ستون ها می گردد و نقش بسزایی در ساخت ساختمان های مسکونی، ساختمان های تجاری، ساختمان های اداری و پارکینگ ها خواهد داشت.لازم به ذکر است در امر اجرا نیز ویبره خوردن راحت بتن و عدم نیاز به مواد افزودنی همچون روان کننده ها در این سیستم، در انتخاب حجم کروی موثر بوده است.
از مزایای استفاده از این سقف می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- امکان استفاده در دهانههای بزرگتر
- حذف تیر ها و آویزها در سازه
- افزايش سرعت عملیات اجرایی
- کاهش مصرف بتن به دليل حذف بتن غير سازه ای
- عايق صوتي و حرارتي بسيار مناسب
- افزايش مقاومت در برابر آتش سوزی و حريق.
- افزايش ارتفاع مفيد ساختمان
- امکان اجراي آسانتر تأسيسات الکتريکال و مکانيکال سقف.
- کاهش بار مرده سقف
- سازگاري با محيط زيست به دليل استفاده از توپ هاي پلاستيکي قابل بازيافت
روش اجرای سقف بابل دک
این سقف به 2 صورت قابلاجرا و نصب میباشد:
۱. بهصورت شبکه میلگرد و توپ Module Reinforcement
در این روش معمولاً پنلها در کارخانه همزمان با اجرای فونداسیون ، ستون و دیوار برشی یا بادبند و سایر عملیات اجرایی ایجاد میگردند. شبکه توپ و میلگرد بدون بتن زیر به کارگاه حمل شده و پس از بستن قالب، بتن زیر و روی دال به طور همزمان در محل سایت اجرا خواهد شد، لازم به ذکر است که امکان جایگذاری تأسیسات مکانیکی و تجهیزات برقی نیز در این مرحله وجود دارد.
از ماشین آلات اجرایی این سقف نیاز به جرثقیل های ثابت و متحرک برای جابه جایی قطعات و تریلر برای حمل از کارخانه به محل اجرا دارد.
با توجه به بتن مسلح لایه زیری که در شرایط استاندارد کارخانه تولیدشده است، نیازی به استفاده از میلگردهای تقویتی و حتی قالببندی زیر نبوده و در زیر سقف تنها جک و ساپورت قرار میگیرد که پس از جایگذاری، عملیات یکپارچهسازی در آن صورت میگیرد.
۲. بهصورت نیمه پیشساخته Semi Precast Panel
در این سیستم قسمت پایین شبکه به میزان 60 الی 70 میلیمتر در محل کارخانه بتن ریخته شده و شبکه بهصورت پنلهای نیمه پیشساخته درمیآید. سپس با حمل به محل موردنظر توسط جرثقیل و با داربست افقی در محل ساختمان نصب میشود.به جز لایه پایین بقیه مراحل سقف در محل کار بتن ریزی می شود.
این مدولهای نیمه پیشساخته که صفحه پیشساخته بتنی بهعنوان پایه و قالب برای دال است، با کاهش مصالح مصرفی در محل کارگاه مواجه خواهیم شد.عملیات بتن ریزی روی مش و مسطح سازی و ویبره به دلیل فیکس بودن توپ در بتن زیر، به آسانی و با نهایت سرعت صورت می گیرد.