مقالات, نکات اجرایی

آشنایی با انواع اصطلاحات آرماتور

میلگردها به شکل های مختلف در اعضای بتنی مسلح مورد استفاده قرار می گیرند که معمولاً در نقشه های سازه ای، بطور دقیق تریسم می گردند.

میلگرد راستا یا سیتکا

میلگردهای دارای خم راستا یا سیتکا جهت افزایش مقاومت کششی بتن (و گاهی مواقع هم برای افزایش مقاومت فشاری بتن)در سازه‌های مختلف بتنی مورد استفاده قرار می‌گیرد و به شکل سیم است. این میلگرد یک شاخه با دو انتهای برجسته است و نسبت به طول میلگرد ۹۰ درجه زاویه دارد.

میلگرد سنجاقی

این میلگرد جهت مقاومت در برابر نیروی برشی مورد استفاده قرار می‌گیرد. کاربرد اصلی میلگرد سنجاقی در ستون‌ها و نحوه قرارگیری آن‌ها به صورت دوبل و عمود بر هم است. این میلگرد باید میلگردهای طولی ستون را همپوشانی کند. شکل ظاهری آرماتور سنجاقی شامل یک میلگرد طولی با دو انتهای خم با زاویه متفاوت است.

تعداد آرماتور سنجاقی در هر ضلع بسته به فاصله آزاد میلگردهای طولی تعیین می‌شود. به‌طورمعمول از آرماتورهایی با سایز ۸ و ۱۰ و از نوع AII برای ساخت این میلگرد‌ها استفاده می‌شود. 

 خرک

در بتن ریزی های کف و فونداسیون برای میلگردهای شبکه فوقانی با فاصله معین از شبکه تحتانی در داخل قالب، خرک به کار برده می‌شوند.

آرماتورهای خرک در نواحی که میلگرد تقویتی زیاد است، بیشتر گذاشته می‌شود تا بتواند بار آن را تحمل کند و همچنین پوشش فوقانی مناسب را هم ایجاد کند. این نوع میلگرد گذاری نقش مقاومتی خیلی کمی دارند.

رکابی

 برای در امتداد نگه داشتن آرماتورهای طولی یا عمودی در بتن ریزی دیوارها و دالها یا بین دو سفره آرماتور (شبکه مش‌بندی) از رکابی استفاده می شود.

 اوتکا یا ادکا

میلگرد ادکا یا اوتکا برای تحمل لنگرهای منفی در تکیه گاه های تیر و برای تحمل نیروهای برشی به کار می رود. میلگردهای ادکا این ویژگی را دارند که می‌توانند بر اساس استانداردهای تعریف شده، شکل‌های متنوعی به خود بگیرند. در سقف‌های تیرچه بلوک به دلیل موقعیت قرار گیری تیرچه‌ها، همیشه احتمال حرکت کردن ناخواسته آن‌ها وجود دارد.

برای غلبه بر این معضل از دو راه‌حل استفاده می‌شود. در وهله اول نسبت به جوش زدن تیرچه به بال زیری اقدام می‌کنند. در مرحله بعد از یک میلگرد خم ادکا یا اوتکا در محل اتصال تیرچه به تیر استفاده می‌کنند.

رامکا

میلگردهایی هستند که در پایین‌ترین نقطه ستون قرار می‌گیرند تا محل قرارگیری قالب را معین کنند و از حرکت قالب جلوگیری نمایند. میلگردهای رامکا را می‌توان به وسیله سیم آرماتور یا جوشکاری به میلگردهای طولی و یا خاموت‌ها متصل کرد.وقتی قالب به رامکا می چسبد و بتن ریزی را انجام می دهیم و قالب را باز می کنیم، می بینیم که انتهای سر میلگرد مشخص است و این باعث پوسیدگی و سرایت پوسیدگی به سایر آرماتورهای ستون می شود و از نظر دستگاه نظارت و مقررات ملی ساختمان مجاز نیست. برای جلوگیری از این مشکل از اسپیسر رامکا استفاده می شود.

خاموت

خاموت‌ها یا همان فولاد برشی قائم یا فولاد جان که به عنوان فولاد عرضی نیز خوانده می‌شوند، با انتقال تنش به طرفین یک ترک مورب، به عنوان مسلح کننده عضو بتنی در مقابل تأثیرات برش در مقطع ایفای نقش می‌کنند.

خاموت میلگرد فولادی است که بصورت تنگ بسته یا تنگ باز در سازه های بتن آرمه به خصوص تیر ها و ستون های بتنی مورد استفاده قرار می گیرد. و هدف از استفاده آن جلوگیری از بیرون زدگی آرماتورهای طولی در اثر کمانش و تحمل نیروهای برشی و جلوگیری از گسترش ترک است.

برای تقویت مقاومت برشی خاموتها و اتصال کامل بین میلگردهای طولی و خاموت استفاده میشود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *