همانطور که در مطالب قبلی در خصوص آزمون های نظام مهندسی صحبت نمودیم یکی از صلاحیت های رشته عمران، صلاحیت محاسبات می باشد. قبولی در آزمون محاسبات نظام مهندسی همواره یک دغدغه بزرگ برای فارغ التحصیلان رشته مهندسی عمران بوده است. فردی که خود را برای آزمون محاسبات نظام مهندسی آماده می کند علاوه بر تقویت دانش تئوریک باید با روش های تست زنی، آزمون دهی و مدیریت زمان سر جلسه آزمون هم آشنا بوده تا بتواند آزمون محاسبات نظام مهندسی را با موفقیت پشت سر بگذارد.
در مقاله پیش رو به سوالات مهم و عمده شما داوطلبین گرامی نظیر زمان مطالعه، نحوه مطالعه، خلاصه نویسی و.. می پردازیم. سپس به بررسی بودجه بندی سوالات مطرح شده در آزمون های گذشته و همچنین سرفصل های مهم هر مبحث در آزمون های دوره های گذشته می پردازیم.
- برای مطالعه از چه زمانی شروع كنم؟
برای آمادگی کامل شما برای آزمون محاسبات نیاز به 3 ماه مطالعه مستمر دارید. مطالعه حتما باید با یک برنامه مدون و در انتهای هر هفته ارزیابی از مطالعه خود در طول هفته داشته باشید. لذا حتما باید ساعت مطالعه روزانه خودتان را در یک دفتر ثبت کنید تا بتوانید هفته به هفته کیفیت و کمیت مطالعه را افزایش دهید.
- چند ساعت در روز مطالعه داشته باشم؟
همیشه این سوال مطرح میشود که برای قبولی در آزمون چند ساعت باید مطالعه داشته باشیم. پاسخ این سوال به توانایی شما که منحصر به هر یک از شما عزیزان هست وابسته است. که باید هفته به هفته بهتر و با کیفیت بهتر و شرایط مساعدتری مطالعه رو پیش برد. باید این نکته را یادآور شد که همه کسانی که اقدام میکنند برای شروع مطالعه، اکثریت در بازار کار مشغول هستند .پس از بهانه جویی های مکرر بپرهیزید و با یک شیب ملایم ساعت مطالعه روزانه خودتان را افزایش دهید.
این موضوع حتما با روشی که ثبت ساعت روزانه مطالعه خدمتتون عرض کردیم محقق خواهد شد. - آييننامهها عوض شدهاند؟ بعد از مشخص شدن تغییرات آيين نامه، شروع به مطالعه کنم؟
همانطور که میدانید مبحث 9 ویرایش 99 و مبحث 6 ویرایش 98 برای آزمون نیمه اول سال 1400 ملاک عمل قرار گرفته اند. قطعا در آزمون پیش رو، این مباحث قطعی هستند و باید با یک انرژی خوب نسبت به بررسی بند به بند آیین نامه اقدام بفرمایید. باید تمام تلاش خود را در این مدت باقیمانده به شروع قوی نسبت به مطالعه و بهتر کردن زمان مطالعه خود صرف کنید .
- میتوانم یک درس رو بطور کامل کنار بگذارم ؟
این موضوع هم یکی دیگر از بزرگترین اشتباهاتی است که داوطلبان انجام می دهند. تجربه نشان داده که کنار گذاشتن یک درس ضربه بسیار بزرگی به نتیجه نهایی شما خواهد زد . داوطلبانی نیر وجود دارند که اعتقاد دارند در یکی از مباحث مثلا بتن بسیار قوی هستند و تمام تمرکز خود را بر روی این مبحث قرارمی دهند اما در بعضی از دوره های قبل سوالات این مبحث به قدری نکته دار و ریزبینانه مطرح شده که بجای تعداد بالای پاسخ های درست ، شمار تعداد پاسخ های اشتباه داوطلب به قدری بالا میرود که فاصله زیادی با درصد 50 پیدامیکند و نتیجه نهایی عدم قبولی خواهد بود. پس دقت داشته باشید که مهمترین فرمول در آزمون محاسبات دقت و تسلط و مطالعه یکسان دروس فولاد، بتن، بارگذاری، استاندارد 2800 ، پی سازی و مصالح بنایی خواهد بود. از 4 الی 5 سوال مطرح شده درس تحلیل میتوان با مقطع لیسانس به یک سوال به راحتی پاسخ داد اما اگر قصد زدن تمامی 5 سوال تحلیل رو دارید باید برای تسلط وقت زیادی صرف مطالعه این درس کنید که معمولا بهتر است این زمان صرف دروس دیگر شود چرا که خیلی از داوطلبان بشدت از لحاظ پایه ای در این درس ضعف دارند که گاها در رسم نمودار لنگر و یا برش دچار مشکل میشوند. بنابراین توصیه اکید میشود که حتما رسم صحیح نمودار لنگر و برش رو فرا بگیرید
- ابتدا كدام مبحث را بخوانم؟
یکی از بزرگترین اشتباهاتی که شرکت کنندگان در آزمون، خواندن تمام و کمال یک مبحث تا انتها و سپس شروع مبحث بعدی است. این موضوع از چند جهت باعث بروز اشکال می شود .
– یک اینکه با شروع یک درس سنگین یا حتی سبک ارزیابی درست از درس های دیگر که نقاط ضعف و قوت شما محسوب خواهند شد نخواهید داشت. که طی این مسیر شمارو خسته و از شروع درس های دیگر باز خواهد داشت.
-دوم اینکه شما با اتمام یکدرس یک فاصله ی زمانی کلا مطالب درس خوانده شده رو کنار میگذارید و برای یادآوری مطالب باز نیاز به صرف انرژی زیادی خواهید داشت
پس نکته مهم در شروع با پیشبرد یکسان تمامی مباحث تاثیرگذار آزمون خواهد بود و همزمان بررسی بندها و تهیه خلاصه نویسی از مباحث مطالعه شده می باشد.
- از چه منابعی استفاده کنم؟
مهترین عامل در موفقیت شما در ازمون تسلط 100% روی مباحثی است که مورد توجه طراحان سوال قرار گرفته است .پس بررسی تمامی سوالات ادوار گذشته از سال 92 در آزمون پیش رو می تواند بشدت در سرعت عمل شما در تست زنی و بینش شما تاثیر مثبت داشته باشد.
این تسلط بالا قطعا با بررسی مباحث آیین نامه ای آزمون هم فراهم خواهد شد. نگاه ویژه به بندهایی که مرتبط با مباحث اصلی موضوع سوال (مثلا فولاد) هستند می تواند در حل سوالاتی که عینا با دیدن یکبار متن آیین نامه و تحلیل درست ، حل سوال رو برای شما در کمتر از یک دقیقه محقق کند
- چطور تست بزنم؟
برای تست زنی دو مرحله وجود دارد: مرحله اول حل سوالات مرتبط با موضوع مورد مطالعه بصورت قدرتی . در این مرحله که برای تسلط شما به موضوع خواهد بود ، زمان تاثیری چندانی نخواهد داشت .برای مرور مطالب در دور دوم مطالعه سوالاتی که مرتبط با آن را حل میکنید باید همراه با مدیریت زمان باشد. در مرحله اخر دو هفته آخر بطور کامل شما باید تست ها را بصورت مجموعه ای(60 سوالی) بزنید .
بررسی نکات سوالات و وارد کردن نکات کلیدی برای افزایش سرعت مطالعه در خلاصه نویسی ها بسیار میتواند کمک کننده باشد.
- خلاصهنويسی را چه زمانی و چطور انجام بدهم؟
خلاصه نویسی باید بعد از هر فصل که تسلط نسبت به آن ایجاد شد، انجام شود. ویژگی های مهمی که باید در خلاصه نویسی رعایت کنیم :
استفاده از علائم اختصاری
ارجاع به شماره صفحه آیین نامه
توجه به نکات مهم و کلیدی برای تذکر به خود نه تمام موضوع کتاب
بازبینی و کمتر کردن برگه خلاصه نویسی به مرور
منظم و دسته بندی شده
نمونه ای از خلاصه نویسی دانشجویان دوره جامع
بودجه بندی سوالات آزمون محاسبات عمران در سالهای اخیر
همانطور که می دانید برای آمادگی در آزمون محاسبات باید روی بندهای 7 مبحث آیین نامه اشراف کامل داشته باشید که این 8 مبحث شامل: مبحث تحلیل سازه ها، مبحث فولاد، مبحث بتن، مبحث بارگذاری، استاندارد 2800، مباحث مصالح بنایی و مبحث پی می باشند.
با نگاهی به سوالات ادوار گذشته آزمون عمران محاسبات متوجه میشویم که هر ساله بیشترین سوال از مبحث نهم مقررات ملی با میانگین ۱۸ تست در این آزمون داده شده است و سپس مبحث دهم با ۱۵ تا ۱۷ تست بیشترین سهم را از سوالات داشته است، بعد از این مباحث آیین نامه ۲۸۰۰ زلزله دارای بیشترین سهم می باشد
نکته جالب توجه این است که در این چند سال از مبحث یازدهم (طرح و اجرای صنعتی ساختمان) که جزو منابع بوده هرگز سوالی طراحی نشده است و از مکانیک خاک گودبرداری و سازه های نگهبان در بیشتر سالها سوالی طرح نشده و فقط گاهی یک سوال طرح میشود.
بودجه بندی سوالات مباحث آزمون محاسبات عمران
بودجه بندی سوالات مبحث نهم (طراحی و اجرای ساختمان های بتنی) در 7 دوره گذشته
بودجه بندی سوالات مبحث دهم (طراحی و اجرای ساختمان های فولادی) در 7 دوره گذشته
بودجه بندی سوالات استاندارد 2800 (زلزله) در 7 دوره گذشته
بودجه بندی سوالات مبحث ششم (بارهای وارد بر ساختمان) در 7 دوره گذشته
بودجه بندی سوالات مبحث هفتم (پی و پی سازی) در 7 دوره گذشته
بودجه بندی سوالات مبحث هشتم (ساختمان های با مصالح بنایی) در 7 دوره گذشته
بودجه بندی سوالات تحلیل سازه در 7 دوره گذشته
شما میتوانید با شرکت در دورههای آکادمی دوگوهرانی جهت تسلط بر منابع آزمون محاسبات آمادگی پیدا کنید . این دوره ها به صورت زیر برگزار می شود:(برای کسب اطلاعات بیشتر از لینک های زیر استفاده کنید)
دوره های در حال برگزاری ویژه آمادگی آزمون های عمران و معماری