امروزه به دلیل مشکلات اجرایی سقف های ستنی و همینطور نیاز به بالابردن سرعت اجرای کار، سقف های نوین ساختمانی معرفی گردیده اند. نمونه ای ازاین سقف های سبک در زیر اشاره شده است (که برای آشنایی با هریک میتوانید کلیک کنید):
سقف وافل Waffle Slab
سقف وافل یک نمونه از روش های اجرای سقف بتنی میباشدکه با استفاده از قالب های وافل ساخته می شود. قالب های وافل قالب های پلاستیکی غیرماندگار در ابعاد و اشکال مختلف است که جهت حذف بتن ناکارآمد در دال های بتنی استفاده می شود . این قالبها پس از اتمام بتنریزی سقف میتوانند مجدداً مورد استفاده قرار گیرند.
سقف وافل سیستمی بصورت تیرچههای عمود برهم و یک لایه بتن فوقانی میباشد. این تکنولوژی جایگزینی مناسب و بهینه ای برای سیستمهای متداول اجرای سقف است. جنس قالب های وافل از پلاستیک کامپوزیت است و بسیار سبک وحتی قابل بازیافت هستند.
وزن این سقف نسبت به دالهای مجوف هم ضخامت با آن در حدود 40% کمتر است، که این مزیت باعث کاهش مصرف بتن و آرماتور در سقف میشود، بسته به اینکه قالبها به فرم طولی و یا مربعی باشند، سقف دارای عملکرد باربری بهصورت یک و یا دوطرفه میباشد.
سقف وافل یکطرفه سقفی از نوع دال های بتنی با تیرچه های یک طرفه می باشد. در این سیستم، باربری در یک جهت توسط تیرچه ها انجام می شود و نوع رفتار سقف عملا مشابه سقف تیرچه بلوک خواهد بود. سقف های وافل یک طرفه بیشتر در دهانه های کوتاه مورد استفاده قرار می گیرند .
سقف وافل دو طرفه در واقع همان سیستم تیر و دال می باشد. در این سقف ها بارگزاری به صورت دو طرفه انجام می شود و همچنین این سقف ها بیشتر در دهانه های بلند مورد استفاده قرار می گیرند
روش اجرا
1-انجام زیرسازی سقف(شمع بندی و شاسی کشی)
زیرسازی سقفهای وافل تقریباً شبیه به سقفهای تیرچهبلوک هست و میتوان با استفاده از چوب و چهار تراش، قوطی فلزی، لوله داربست و لوازم مشابه دیگر برای زیرسازی آن استفاده نمود. در اجرای سقف وافل نیازی به تخته بندی زیر سقف نیست و خود قالب ها نگهدارنده ی بتن های تازه هستند . ساپورت های عمودی و افقی در محل های مناسب جانمایی شده و با کمک اتصالات به یکدیگر متصل می شوند(شمع بندی)
قوطی ابزاری است فلزی و با بسته شدن بر روی شمع نقش تکیه گاه را برای قالب های وافل ایجاد می کند . قوطی کشی به دو روش صورت می گیرد. در روش اول قوطی ها به گونه ای قرار می گیرند که دو لبه دو ردیف قالب وافل بر روی یک قوطی قرار بگیرد. این روش با وجود سادگی کار و هزینه های کم اقتصادی ، ایمنی کم تری دارد. در روش دوم یک قوطی به ازای هر ردیف قالب گذاشته می شود و لبه هر ردیف قالب به یک قوطی تکیه داده می شود.

2- قرار دادن قالب های وافل
مطابق نقشه های اجرایی قالب ها برروی شبکه زیرسازی قرار میگیرند. بسته به روش طراحی ممکن است برخی نواحی دال توپر بوده و نیازی به قرارگیری قالب نباشد. تفاوت اجرای سقف وافل یک طرفه و دو طرفه در این مرحله است. در اجرای سقف وافل یک طرفه پیش از اجرا ، قالب ها مونتاژ و سپس در محل خود قرار می گیرند .
درصورت استفاده از قالب وافل قفل دار پس از جایگذاری قالب ها ، به راحتی می توان قالب های مجاور را به یک دیگر قفل کرد که از ایمنی بیشتری برخوردار است و احتمال بازشدن قالب یا نشت شیره را به حداقل میرساند.

3-آرماتوربندی میلگرد حرارتی و تیرچه های میانی
ابتدا میلگرد تحتانی به همراه اسپیسر در جان تیرچه های میانی قالب های وافل بصورت سراسری اجرا می شود، که علاوه بر کاهش پرت میلگرد ، باعث افزایش ظرفیت مقاومتی سقف هم می گردد . سپس شبکه فوقانی میلگرد ها مطابق با جزئیات ذکر شده در نقشه محاسباتی اجرا می شود و در نهایت سنجاقی هم میلگرد تحتانی را به شبکه فوقانی متصل می نماید. آرماتور های حرارتی نیز با رعایت فاصله از قالب ، به شکل مش گسترده بر روی قالب ها تنیده می شوند .

4-بتن ریزی
با توجه به ضوابط اجرایی بتن ریزی سقف به صورت یکپارچه انجام می گردد. لازم به ذکر است که بر خلاف سقف های مجوف دیگر (مانند کوبیاکس، یوبوت و ..)، بدلیل عدم نیاز به لایه تحتانی بتن، مشکل عدم نفوذ بتن در لایه زیرین در سقف حذف می گردد.

5-بازکردن قالب
بازکردن قالب ها از زیر سقف بعد از گذشت زمان موردنیاز انجام می گردد.

مزایای سقف وافل
از جمله مزایای وافل می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- تغییر شکل کمتر سقف وافل نسبت به سایر سقف ها
- کاهش مصرف مصالح مورد استفاده در اجرا و میلگرد مصرفی در کل سازه
- کاهش حجم بتن ریزی در کل سازه
- امکان استفاده مجدد قالب های وافل در دیگر پروژه ها در نتیجه کاهش هزینه اجرا
- امکان ایجاد اشکال مدرن معماری و نورپردازی محیط داخلی
- ایمنی بالای سقف در برابر آتشسوزی
- بهبود عملکرد در برابر زلزله
- ضخامت کم سقف
- سبک بودن سقف
- پایداری و استحکام بالا
- افزایش دهانه و فاصله بین ستونها
- افزایش ارتفاع مفید طبقات
- عدم نیاز به تجهیزات خاص یا نیروی متخصص برای اجرا
- عبور راحت تاسیسات از زیر سقف
استفاده از سقف وافل به دلیل مزایایی که نسبت به سقفهای سنتی دارد بیش از قبل موردتوجه قرار گرفته است. ایمنی سقف وافل در برابر حوادث طبیعی نسبت به سقفهای ساخته شده با مصالح سنتی بیشتر است. این سقفها وزن کمی دارند. از همین رو بار مرده ساختمان کاهش مییابد. در صورت بروز حوادث طبیعی خطرات ناشی از آن کاهش پیدا خواهد کرد.
از طرفی از سقف وافل در ساختمانهایی با معماری مختلف میتوان استفاده نمود. از جمله موارد پرکاربرد آنها، ساختن سقف برای دهانههای بلند و حذف ستونهای مزاحم است.

کاربرد سقف وافل
بیشترین کاربرد سقف وافل معمولا در ساخت سقف های با دهانه ی بزرگ و بیش از 12 متر و همچنین مکان هایی که وزن زیادی به سقف وارد نمی شود مانند فرودگاه ها، پارکینگ ها، ایستگاه های مترو، سالن های اجتماع، مجتمع ها، سوله های صنعتی و…