مقالات, نکات اجرایی

آشنایی با انواع گریتینگ

گریتینگ به سازه ی مشبک گفته می شود که  توسط تسمه و میلگرد فولادی تولید می گردد. گریتینگ به دلیل توان باربری بالا و وزن کم در پروژه های سنگین صنعتی و شهری بکار می رود. این محصول فلزی و غیر فلزی کاربردهای مختلفی از قبیل سقف کاذب، پوشش کف و پله ها، پنل های حفاظتی، نورگیر، درپوش های کانال فاضلاب، شهرسازی و ساختمان سازی، توری در صنعت لجستیک، کفپوش سکوهای نفتی، راه پل های اضطراری دارد.

وزن گریتینگ یکی از مشخصات فنی محصول است که به طور مستقیم بروی قیمت و تصمیم خریدار تاثیر می گذارد. وزن گریتینگ به عوامل مختلفی بستگی دارد هرچقدر ضخامت و ارتفاع تسمه باربر بیشتر باشد، وزن این محصول بالاتر است به دنبال آن قیمت گریتینگ نیز افزایش می یابد.

اجزای مختلف آن شامل:

تسمه باربر: تسمه ای که بار وارده را تحمل می کند و بر روی ساپورتهای دو طرف قرار می گیرد. میزان استحکام و توان گریتینگ به ارتفاع، ضخامت و طول تسمه بستگی دارد یعنی در صورت افزایش ضخامت و ارتفاع میزان مقاومت افزایش و در صورت بلند بودن طول تسمه و دهانه مقاومت کاهش می باید.

رابط (تسمه، میلگرد یا چهارپهلو): در جهت عمود بر تسمه های باربر نصب می گردد، وظیفه آن حفظ چشمه ی گریتینگ و ممانعت از خراب شدن شکل هندسی شبکه آن می باشد. ضخامت و فاصله بین آن ها تاثیری در میزان مقاومت شبکه ندارد و تنها عبور و مرور را تسهیل می کند. به عنوان مثال در مکان های پر رفت و آمد فاصله بین رابط ها بسیار کم است تا مشکل گیر کردن پاشنه کفش در شبکه رخ ندهد کاهش فاصله رابط ها ممکن است موجب بروز مشکلات جوش شود به همین دلیل در چنین شرایطی از دستگاه های مخصوصی جهت جوش دادن استفاده می شود.

چشمه (مشبندی گریتینگ): فاصله ی بین تسمه های باربر و رابط از یکدیگر را گویند. هر چه فاصله بین تسمه های باربرها کمتر باشد استحکام شبکه افزایش خواهد یافت. لازم به ذکر است فاصله بین رابط ها باید از فاصله بین باربرها بیشتر باشد.چشمه معمولا با دوعدد مشخص می شود: x*y . که عدد اول x  میزان فاصله ی بین تسمه های باربر و عدد دوم y  فاصله ی بین رابط ها از یکدیگر (بر حسب میلی متر) می باشد.

نگهدارنده: نگهدارنده ها وظیفه ثابت نگه داشتن تسمه ها را برعهده دارد و در توان باربری شبکه تاثیر نخواهند داشت بلکه تنها روی ظاهر سازه تاثیرگذار هستند. می توانند در انواع و اقسام مختلف مثل میلگرد، تسمه و نیم تسمه در نظر گرفته شوند.

گریتینگ ها از از نظر جنس دارای انواع مختلفی می باشد:

  • گریتینگ فلزی: گریتینگ با استفاده از تسمه و میلگرد های فولادی در ابعاد متنوع ساخته می شود.
  • گریتینگ کامپوزیت یا فایبرگلاس:  این گریتینگ در مکان هایی که به دلیل رطوبت یا خوردگی محیط نمیتوان از گریتینگ فلزی استفاده نمود، مورد توجه قرار می گیرد. مانند صنایع غذایی ، آزمایشگاه ها، کارخانجات بهداشتی، صنایع داروسازی و  پزشکی، آشپزخانه های صنعتی ،موتورخانه، صنایع نفت و گاز، پالایشگاه ها، محیط های بهداشتی و استریل و … از ویژگی های منحصر به فرد گریتینگ کامپوزیت می توان به استقامت بالا در برابر حرارت، استقامت بالا در برابر محیط های اسیدی و الکتروشیمیایی، تنوع در شکل بنابه کاربرد و سلیقه، عایق الکتریسیته و گرما نام برد.
  • گریتینگ استیل: گریتینگ استنلس استیل به دلیل مقاومت بالا در برابر خوردگی و عمر بالای در فضای های اسیدی و بسیار مرطوب کاربرد دارد. در صنایع مختلفی از قبیل صنعت داروسازی، شیمیایی و غذایی، مخازن، نگهداری شیر، آشپزخانه های صنعتی، درپوش، کفشور، صافی و … کاربرد دارد.
  • گریتینگ چدنی: گریتینگ چدنی محکم ترین گریتینگ برای استفاده در فضاهایی با تردد بالای خوردو محسوب می شود. گریتینگ چدنی انتخابی مناسب برای درپوش روی کانال آب یا کانیوو های حاشیه خیابان ها ، رمپ پارکینگ ساختمان های مختلف و محوطه کارخانجات و فضاهای مختلف دیگر به حساب می آید. این محصول به دلیل هزینه قالب بسیار بالا در ابعاد محدودی تولید میشود و ابعاد آن معمولا درطول های 50 سانتی متر و عرض های 13 تا 20 سانتی متر می باشد.
  • گریتینگ آلومینیوم: گریتینگ آلومینیوم به دلیل کاهش وزن و کیفیت بالا در مکان های با قابلیت خورندگی بالای قطعات مورد استفاده قرار می گیرد.
  • گریتینگ مضرس: به گریتینگ های دنده دار و آجدار گفته می شود که از لغزندگی سطوح جلوگیری می کند. گریتینگ مضرس در محیط هایی که ممکن است به دلیل وجود رطوبت، روغن و… لغزنده باشند مانند برخی از کارخانه ها، برای جلوگیری از لغزندگی و ایجاد اصطکاک، گریتینگ مضرس یا دندانه دار را انتخاب می کنند.

گریتینگ ها از از نظر ظاهری نیز انواع مختلفی دارند:

  • پانچ: محصول دارای سوراخ هایی دایره ای یا مربعی شکل است.
  • اسلات: سوراخ های روی محصول به صورت موازی هستند.
  • مشبک: سوراخ های روی محصول حالت مربع یا مستطیل دارند. که به اشکال زیر قابل تقسیم هستند:
    • شبکه فولادی از نوع تسمه در تسمه
    • شبکه فولادی از نوع تسمه در نیم تسمه
    • شبکه فولادی از نوع تسمه در میلگرد
    • شبکه فولادی از نوع تسمه در 4پهلوی تابیده

فرآیند تولید

گریتینگ های فلزی به دو روش ذیل انجام می شود :

  • تولید با روش جوش CO2
  • تولید با روش الکتروفورج یا ماشینی

تولید با روش جوش CO2

سازنده این محصول که حتما فردی دارای تجربه و مهارت است، کلیه مراحل تولید این محصول را از مرحله برش تسمه ها و میلگردهای درپوش، پانچ تسمه های گریتینگ، مونتاژ درپوش و در نهایت جوشکاری را با جوش co2 و با ماشین آلات مجهز انجام می دهد. نکته ای که در این فرایند اهمیت دارد این می باشد که گریتینگ با کیفیت جوش بخورد و بعد از جوش ایرادی نداشته باشد.

تولید با روش الکتروفورج یا ماشینی

این روش نسبت به روش جوش CO2 بروزتر می باشد. یکی از محدودیت هایی که در روش تولید درپوش بصورت الکتروفورج وجود دارد این است که در ایران تنها بصورت تسمه در چهار پهلوی تابیده تولید می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *