سقف های کاذب به دلیل قابلیت ایجاد طراحی های متنوع از لحاظ ظاهری، نورپردازی، طرح و .. میتوانند تغییری اساسی را در دکوراسیون داخلی یک سازه ایجاد کنند. به هر نوع پوشش، از هر جنسی که بر روی کل سقف یا قسمتی از سقف قرار بگیرد، سقف کاذب میگویند. از سقف کاذب عموما برای عایق نمودن سقف در برابر صدا و حرارت، پوشش سیم های تاسیساتی و اجرای نورپردازی برای دکوراتیو استفاده می شود که در طرح های مختلف وجود داشته و امروزه در اکثر ساختمان ها دیده می شود. جنس این سقف از PVC، آهن، گچ، چوب، فلز، طلق، آلومینیوم، آهن، کامپوزیت، صفحات فلزی روکش دار و یا ترکیبی از این متریال ها می باشد.
پنل های سبک و شبکه فلزی بخش های اصلی اساسی از سقف های کاذب هستند که شبکه فلزی به سقف مورد نظر متصل شده و سپس پنل های سبک روی آن سوار می شود.
- سقف کاذب رابیتس
یکی از رایج ترین انواع سقف کاذب، رابیتس می باشد. رابیتس نوعی ورق از جنس گالوانیزه به ضخامت حدامثر 0.5 میلیمتر و مشبک می باشد. به وسیله ی سیم آرماتور بندی به شبکه فرعی وصل می شود. رابیتس در دو مدل مسطح و برجسته ساخته می شود که نوع مسطح آن برای دهانه های کوچک و نوع برجسته ی آن برای دهانه های بزرگ و مورد استفاده قرار می گیرد.
سازه های رابیتس از نبشی، میلگرد، و لایه رویه که همان ورق مشبک گالوانیزه است تشکیل می شود. این سقف بیشتر در مرحله نازک کاری ساختمان اجرا میشود و نمیتوان آن را گزینه مناسبی برای مرحلهای که سازه تکمیل شده است یا سازه در حال بازسازی است، در نظر گرفت. برای نصب این نوع سقف کاذب ابتدا میلگردهایی را به سقف جوش میدهند و سپس فویلهای رابیتس را به میلگردها جوش میدهند سپس گچ را به رابیتسها میزنند و در نهایت با ابزار گچ کاری آن را به شکل مورد نظر در میآورد.
از مزایای این نوع سقف کاذب می توان به دسترسی راحت به مصالح، طرح پذیری متنوع و سرعت اجرای بالای آن اشاره کرد. اما از معایب آن می توان وزن زیاد، مصرف زیاد گچ، سرعت اجرای کار پایین و محدودیت آب و هوایی هنگام گچ کاری را بیان کرد.
- سقف کاذب کناف
سقف کناف اکثراً در ساختمان های امروزی به صورت پنل های گچی مسطح به سقف اصلی نصب می شود و مورد استفاده قرار می گیرد. به ورق های گچی که روی آن با کاغذ مخصوص پوشیده شده و توسط شرکت کناف تولید می شود کناف میگویند. سقف کناف در دو نوع سقف کاذب کناف مشبک و سقف کناف یکپارچه مورد استفاده قرار می گیرد. سقف کناف یکپارچه از زیر سازی فولادی سبک وزن تولید شده تا پنل های گچی روکش دار بر روی آن نصب شود.
اما سقف کاذب مشبک از تایل سقفی و سازه سپری شبکه وار تشکیل شده است و توسط آویز به سقف اصلی متصل می شود و بسیار سبک است. این پنلها قابلیت جابهجایی، تعویض و دسترسی به فضای پشت را دارند و به همین دلیل میتوان برای انتقال لوله و اتصالات، تأسیسات ساختمان میتوان از فضای پشت آنها استفاده کرد.
از مزایای این سقف به این مورد اشاره کرد که نیازی به رنگ آمیزی ندارد و خدمات پس از نصب مثل تعمیر و نگه داری آن آسان است. این نوع سقف در دو نوع دکوراتیو و ساده ساخته می شود.
- سقف کاذب PVC
پی وی سی نوعی پلاستیک سخت است که پلی وینیل کلراید جزء اصلی ساختار آن بوده و در طی فرآیندی شیمیایی حرارتی تولید میشود. این ماده یک فرآورده ی نفتی است و محدودیت های دیگر متریال ساختمانی را ندارد. پی وی سی را میتوان به هر شکلی درآورد و طرح های متنوع روی آن ایجاد کرد.
سقفهای کاذب پی وی سی پنل ها به صورت فاق و زبانه در هم قفل میشوند و قابلیت نصب بر روی دیوار و نمای ساختمان را نیز دارند. این سقف در دو نوع مشبک و نواری تولید و به بازار عرضه میشود. نوع نواری با زیرسازی پروفیل فولادی عرضه می شود. و سقف مشبک از تایلهای پی وی سی و پروفیلهای سپری تشکیل شده است. این پروفیلها از جنس آلومینیوم یا گالوانیزه می باشند.
همچنین عایق صدا و حرارت بوده در مقابل آب مقاومت دارند. از همین رو در مناطق مرطوب نیز از این سقفها استفاده میشود. این نوع از سقف کاذب قیمت ارزانتری نسبت به سایر مصالح مشابه خود دارند و به راحتی میتوان آنها را تعویض کرد.
سقف کاذب پیویسی را به دلیل اینکه از مقاومت و استحکام بالایی برخوردار است، بهترین گزینه برای سقف دستشویی و حمام میدانند.
- سقف کاذب از جنس آلومینیوم با ترکیب پانل گچی
این سقف از ترکیب پنل های پیش ساخته گچی با آلومینیوم ساخته شده است. از مزایای این سقف می توان به ایجاد طرح های مختلف و تعویض قطعات از پیش ساخته ی گچی اشاره کرد. شما می توانید آن را با پرداخت هزینه ای کم رنگ آمیزی کنید. این سقف در برابر حریق از مقاومت بالایی برخوردار است و با محیط زیست سازگاری دارد. همچنین در برابر زلزله بسیار مقاوم است. اجرای آن به آسانی و با سرعت انجام پذیر است.
- سقف کاذب گریلیوم
این مدل سقف از انواع سقف دکوراتیو محسوب می شود و از آلومینیوم یا آلیاژ های آلومینیوم ساخته شده است که بعد از نصب به صورت حفره های مربعی یا مستطیلی شکل که در کنار یکدیگر دیده می شوند و به سقف باز مشهور هستند.
سقف های کاذب گریلیوم را علاوه بر اینکه می توانید به تنهایی نصب کنید، می توان آن را با ترکیب دیگر سقف ها مورد استفاده قرار داد. از آنجایی که هیچ چیز جز چراغ از آن دیده نمی شود، می توان در پشت آن کانال یا دریچه نصب کنید. برای نصب این نوع سقف لازم نیست کار خاصی انجام دهید و با استفاده از آویز و توسط زنجیر یا سیم مفتول انجام می شود. قابل شست و شو هستند و مقاومت خوبی در شرایط جوی مختلف از خود نشان می دهند و گزینه مناسب در سقف اماکن تجاری محسوب می شود.
- سقف کاذب چوبی
این سقف تشکیل شده از یک بخش اصلی که از چهار تراش یا فولاد است و قسمت فرعی که از چوب می باشد. نحوه نصب این مدل سقف این گونه است که اول کلاف کشی و تراز سقف با چهار تراش چوبی متناسب دور تا دور و سپس لمبه کوبی انجام می شود. سقف کاذب چوبی به طرز شگرفی حسی گرم و دلپذیر انتقال می دهد و تاثیر به سزایی در زیباسازی دکوراسیون داخلی دارد. امروزه به دلیل قیمت بالای چوب و همچنین مسائل زیست محیطی خیلی باب میل معماران و مشتریان نیست. همچنین چوب نگهداری بالایی نیاز دارد و شما باید مراقب باشید که حشراتی مانند موریانه به داخل چوب نفوذ نکنند.
- سقف کاذب آلومینیومی
این نوع سقف کاذب به دو صورت تایلهای آلومینیومی و نوارهای آلومینیومی به بازار عرضه میشوند. سقف کاذب آلومینیومی طریقه نصب مشابه با سقف کاذب کناف و پیویسی دارد که برای اتصال آن به سقف از پروفیلهای گالوانیزه استفاده میشود. با پیچ نمودن تایل آلومینیومی به سپری انجام می شود و نیازی به بتونه کاری ندارد. این سقف را می توان تعمیر کرد و یا حتی به آسانی به پشت آن دسترسی یافت.
سقف کاذب آلومینیومی دامپا یا سقف نواری جزء معدود سقف هایی هستند که با شکل دادن به پنل های آلومینیومی ایجاد می شود. نصب آن به سهولت و با سرعت میسر است و پانل های آن را می توانید از سمت پایین سقف جا بزنید و یا حتی آنها را جدا کنید. از مزایای این نوع پانل ها می توان به غیر قابل اشتعال بودن آنها و رنگ ثابت آنها اشاره نمود. همچنین قابل شستشو هستند و دارای عمر مفید بالایی هستند.
انتخاب نوع سقف بستگی به جایی دارد که می خواهید از آن استفاده کنید. برای اماکنی که احتیاجی به عایق صوتی ندارند از نوع ساده و از سقف کاذب آلومینیومی سوراخ دار برای محل هایی که باید آکوستیک شوند استفاده می شود. اگر هدفتان از نصب سقف کاذب آلومینیومی فقط از جنبه ی زیبابی باشد می توانید از تایل رنگی ساده استفاده کنید. اگر از این مدل سقف برای عایق آکوستیک استفاده می کنید باید دقت داشته باشید که تایل پانج دار مناسب است. اگر احتمال می دهید امکان رطوبت در پشت سقف است از تایل های آلومینیومی روکش شده با پی وی سی و یا پشت فویل دار استفاده کنید.
- سقف کاذب کشسان
سقف کاذب کشسان در واقع پارچهای با جنس خاص است که طرحی روی چاپ میشود.و به صورت یک تکه اجرا می شود. سقف کشسان برای اجرا در کنار دیگر انواع سقف کاذب مانند کناف یا ام دی اف طراحی شده است. این سقفهای کاذب برای محیطهای مرطوب نیز مناسبند. سطوح سقف های کشسان بسیار صاف و بدون ترک بوده، و سطح سقف اصلی ساختمان نیاز به گچ کاری، بتونه یا رنگ کاری ندارد زیرا غشاء سقف همه چیز را پنهان می کند.
- سقف باریسول
سقف باریسول یکی از انواع سقف های کاذب سقف کشسان است که قابلیت نصب آسان تری نسبت به سایر سقف های کاذب دارد. باریسولها از ورق های PVC که از 95 درصد PVC با خاصیت نسوز و 5 درصد پلاستیک تشکیل شده است.
همچنین ریل های آلومینیومی که درون سقف جایگذاری می شوند جهت نگه داشتن سقف باریسول استفاده می شود. نام گذاری این نوع سقف ها از شرکت فرانسوی گرفته شده که برای اولین بار سقف های باریسول را به بازار ارائه کرد. ولی امروزه شرکت های زیادی در کشور های مختلف سقف های باریسول را ساخته و با این نام به بازار ارائه می کنند و شرکت باریسول همواره جایگاه خود را دارد.
خاصیت کلی این سقف ها زیبایی، قابلیت نصب سریع و آسان و همچنین ایمن و سبک بودن آنهاست. سقف های باریسول طرفداران زیادی دارند که از آن ها در فضاهای صنعتی، مسکونی و تجاری استفاده می شود.
- سقف کاذب آکوستیک
در مکان هایی که میزان سر و صدا در انها بالا است مانند سالن کنفرانس ها و سینماها از نوعی سقف کاذب استفاده می شود به نام آکوستیک که از موادی مانند پلاک های چوبی و گچی ، ورقه های مقوایی فشرده و پارچه چین دار تشکیل شده است. سقف کاذب آکوستیک در انواع سقف کاذب شبکهای طبقه بندی میشود و مانند هر سقف کاذب شبکهای دیگری میتوان از فضای پشت آن به منظور عبور لوله و اتصالات، استفاده کرد.
از مزایای منحصر به فرد این نوع سقف ، می توان به سادگی، ضد حریق و صدا بودن و قیمت مناسب آن اشاره نمود.
- سقف کاذب آی گلس (شیشه ای)
این نوع از سقف، مواد اولیه اش داخل کشور تولید می شود و بسیار رایج است. از آنجایی که سقف کاذب آی گلس دارای طرح بندی های متنوعی است و وزنی سبک دارد و از همه مهم تر از تایل های شفاف اکریلیک ساخته شده و روشنایی را به خوبی از خود عبور می دهد. ضخامت هر تایل تنها یک سانتی متر است. سقف آی گلس، برای کاربری های اداری، تجاری، مسکونی و فضاهای لوکس طراحی شده است و می تواند درترکیب با دیگر سقف های کاذب به خصوص ام دی اف استفاده شود. سقف کاذب آی گلس، وزن بسیار پایینی (در حدود ۴ کیلوگرم در هر مترمربع) دارد. لمینت بوده و در هنگام خاموش بودن، طرحی دیده نمی شود و با روشن شدن تایل خطوط ظریف نور طرح را تشکیل خواهند داد.
- سقف معرق
سقف معرق CNC ، درواقع پوششی از جنس PVC در قالب تایل های 60*60 و یا ورق های MDF می باشد. دستگاه های برش سی ان سی طرح مورد نظر را با دقت بالا بر روی تایل برش می دهد. تایل های معرق CNC در دو جنس چوبی و پی وی سی برای استفاده در سقف کاذب و پارتیشن در دکوراسیون داخلی ساخته می شوند. برای پشت این تایل ها می توان از پلکسی استفاده کرد و با نورپردازی، زیبایی آن را بیشتر کرد.